Kısaca Mozaik Tarihçesi
Tarihte mozaikler sonsuz sanat formu olarak sahne çıkmış olup, Sümerler döneminde kullanılan eski çakıl taşları yapıları güçlendirmek ve süsleme amaçlı kullanılmıştır.
Mozaik sanatı genellikle iki önemli ana dönem boyunca, bir sanat formu olarak sahneye çıkmaktadır;
- Bunlardan birincisi M.Ö. 336’dan M.S.476’ya kadar olan Roma’nın yıkılışına kadar süren zamandı. Bu dönemin ünlü çalışmalarından “Alexander’ın, Darius’a karşı yapmış olduğu İssos Savaşı” çalışmasıdır.

İkinci önemli dönem ise mozaik sanatının yavaş yavaş azaldığı 12. Ve 13. yüzyıllara kadar olan Paleo-Hıristiyan, Bizans dönemiydi. Bu dönemde kiliselere yapılan mozaikler mükemmellik seviye ulaşmıştı. Altın rengi mozaikler bu dönemde çok popüler hale gelmişti.


20.yüzyılın sonlarında, mozaikler modern sanat formu olarak adeta yeniden doğdular.
Smalti’nin Tarihçesi
M.Ö. 4000 yılında Mezopotamya’da bazı çalışmalarda cam parçası bulunsa da, Smalti üretimi Mısır’da doğmuştur. Daha sonra Persler ve Asurlular üretmiş olup son olarak da Romalılar smalti üretimini öğrenmişlerdir.
12. yüzyılda Venedikliler, 4. yüzyıla mozaikleriyle damga vuran Konstantipolis’ten smalti ithal etmeye başladılar. Venediklilerin smalti camları kullanma sebeplerinden en başlıca sebeplerinden birisi hijyen ve sağlamlıktı. 15. yüzyıldan itibaren mozaik sanatçısı ve üreticisi olan “Michele Giambono” sayesinde daha gelişmiş üretim teknikleri ve sınırsız renk üretimi en yüksek seviyeye ulaşmıştır.
Bu dönemde smalti üretimi için olan teknikler hep gizliliğini korumuştu.
- 1800’lerde Lorenzo Radi, ailesinin smalti üretim geçmişinin deneyimiyle “The Venice and Murano Glass and Mosaic Company” adlı şirketini kurarak smalti üretim tekniklerini daha da geliştirdi.
- 1888 yılında Angelo Orsoni “The Venice and Murano Glass and Mosaic Company” şirketini kurdu.
Smalti’nin Üretim Tekniği
Smalti üretiminde öncelikle kırık camlar, toz haline getirilir ve smalti için gerekli hammaddeler toz ile karıştırılır.

Daha sonra toz karışımı bir kalıba dökülerek 1450 derece ısıya ulaşan sıcaklıklarda eritilir. ve daha sonra preslenir ve soğumaya bırakılır.



Cam Mozaik’in Tarihçesi
Eski tarihlerden günümüze olan kadar olan mozaik taş ihtiyacına, eski üretim yöntemleriyle cevap verilemeyince, smaltinin yüksek teknolojiyle seri üretime geçilme dönemiyle başlamıştır. Teknoloji atılımlarını ilk olarak İtalyalı smalti üreticileri yaptı. Bunlardan ilki 1956’da “Renato Bisazza” tarafından “Vetricolor” adı altında kuruldu. Vetricolor, o dönemde seri üretim olarak 20x20mm ebatlarında mozaik üreterek efsane haline gelmişti. Üretilen mozaikler sanat alanının dışında dış cephelerde ve iç mekanlarda sıkça talep edilen bir ürün haline gelmişti.
Cam Mozaik Üretim Tekniği
Cam Mozaik üretiminde öncelikle kırık camlar, toz haline getirilir ve mozaik için gerekli ham maddeler toz ile karıştırılır. Daha sonra toz ile karıştırılan ham maddeler endüstriyel presle, 10x10mm, 20x20mm, 25x25mm, 40x40mm gibi farklı kalıplar ile sıkıştırılır.

Sıkıştırılan tozlar 1000 dereceye ulaşan, 24 metre uzunluğa sahip tünel fırının içinde pişme aşamasına geçilir.
Cam Mozaikler, Smalti Midir ?
Cam mozaikler üretim ve yapısı itibariyle smaltidir. Cam mozaikleri farklı kılan tek unsur teknolojiyle üretilmesidir.
İlk Yorumu Siz Yapın